Komplikacije pri infekciji

Ashitaba Improves Liver
3D medical illustration of the upper body highlighting the liver. The skin is semi-transparent showing the liver (brown) and the digestive system.

Razvojem hroničnog hepatitisa (upala tkiva jetre), prouzrokovanim infekcijom virusa hepatitisa C, približno 30% pacijenata razvije cirozu u nekoliko narednih godina. Rizik nastanka ciroze zavisi (između ostalih faktora) od starosti bolesnika u vrijeme infekcije, kao i od trajanja iste. Na primjer, bolest se brže razvije ako je inficirana osoba u visokoj životnoj dobi (40+). Uzroci koji mogu ubrzati razvoj ciroze su dodatne hronične bolesti jetre, npr. drugi virusi ili proizvodi koji oštećuju jetru na druge načine. Na prvom mjestu po pitanju oštećenja jetre je alkohol.

Ciroza jetre

Ciroza je hronična bolest jetre koja dovodi do promjene u građi jetrenog tkiva, krvnih žila i ćelija jetre, što može rezultirati žuticom, povišenim pritiskom u venskom sistemu jetre, pojavom slobodne tečnosti u trbušnoj šupljini, poremećajem svijesti i zatajenjem mnogobrojnih funkcija jetre.

Ciroza jetre je proces u kojem se jetreno tkivo zamjenjuje vezivnim (fibroznim) tkivom. Fibroza je nakupljanje vezivnog tkiva, odnosno nastanak ožiljka. Zbog stalnog štetnog djelovanja, ćelije jetre izumiru i na njihovom mjestu nastaju ožiljci. S vremenom se broj ožiljaka povećava, a količina jetrenog tkiva smanjuje.

Rizik od krvarenja povećan je smanjenjem mogućnosti zgrušavanja krvi. Kad je došlo do ciroze, jetra više nije u mogućnosti da razlaže otrove koji ulaze u krv preko probavnog trakta, a to omogućava štetnim produktima prolaz u cirkulaciju. Ovi štetni produkti mogu uzrokovati niz promjena od povećanog umora i slabe koncentracije, do razvoja kome.

Nakon dužeg vremena, kod osobe oboljele od hepatitisa C, javlja se i rizik od razvoja tumora jetre. Kod većine pacijenata, primarni tumor jetre razvije se kao posljedica ciroze. Međutim, postoje i podaci o razvoju tumora jetre kod bolesnika koji su imali hronični hepatitis C, a nijesu imali cirozu. Zbog toga se preporučuje redovna ultrazvučna kontrola i kontrola krvi. U nekim slučajevima infekcije virusa hepatitisa C dolazi do tako teškog oštećenja jetre da je jedino rješenje transplantacija. Bolesnici sa cirozom jetre su podližni nizu komplikacija i očekivano trajanje života im je znatno smanjeno.