Grupa samopomoći za zavisnike koji žive sa virusom hepatitisa C

support-group

NVO Juventas u okviru projekta „Smanjenje štete dugotrajnih posljedica korišćenja opojnih droga“, podržanog od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, organizuje grupu samopomoći za zavisnike koji žive sa virusom hepatitisa C. Cilj održavanja grupa jeste da osobe koje su inficirane virusom HIV-a ili hepatitisa C, koje su uključene u proces liječenja ili su se  izliječile, podijele svoja iskustva i tako pomognu jedni drugima. Oni nastoje da zajedno uče kako da žive sa hepatitisom C ili HIV-om i budu jedni drugima podrška.

Jedan od ciljeva rada ove grupe jeste da se poboljša kvalitet života osoba koje žive sa hepatitisom C ili HIV-om, preuzimanjem inicijative za povećanje znanja o ovim bolestima i sticanjem praktičnih vještina za bolju brigu o svom zdravlju. Članovi grupe se osjećaju osnaženi da preuzmu aktivniju ulogu u borbi za zdravlje  i da iniciraju druge promjene za poboljšanje kvaliteta života. Nastoji se poboljšati motivacija učesnika za njegom i liječenjem, a to se postiže kroz dijeljenje iskustava drugih koji aktivno rješavaju svoje zdravstvene probleme.

Kohezija i podrška grupe može umanjiti osjećaj izolacije i stvoriti pozitivne društvene veze za osobe sa zajedničkim potrebama i ciljevima.

Na sastancima grupe mogu se dobiti sve potrebne informacije o samom virusu, simptomima, o procesu uključivanja u liječenje i samom liječenju.  Namjera je da samo prisustvo sastancima grupe osnaži osobu da donese odluku o prestanku drogiranja i ulasku u proces liječenja. Takođe je cilj bolje razumijevanje fizičkih i psihičkih efekata bolesti, što zatim vodi boljem prilagođavanju na tretman , kao i podizanje svijesti o neophodnosti liječenja i vođenja kvalitetnijeg života u budućnosti.

U grupi su svi jedni drugima podrška i svi zajedno prolaze kroz sve probleme i teškoće koje se javljaju kao posljedica bolesti. Zajedno prolaze kroz različite trenutke liječenja i šire svoja znanja pomoću bogate literature koja se koristi na sastancima i kroz razmjenu iskustava.

Sastanci grupe samopomoći za zavisnike koji žive sa virusom hepatitisa C održavaju se ponedjeljkom od 18h do 19:30h u prostorijama drop in centra u Podgorici, a sastanke vodi terenski radnik Dražen Žegura.

Za sve potrebne informacije kontakt broj je 068/370-421 – Dražen Žegura

Dobrodošao si i ti!

 

You may also like...