Do dna i natrag – kad ti alkohol i droga oduzmu mladost

droga_alkohol

Počeo je “pušiti travu”, pa konzumirati LSD, a na kraju i kokain i heroin. Cijelo vrijeme tu je bio alkohol kao ravnoteža za drogu. Tako je izgleda o pubertet i adolescencija jednog Zagrepčanina.

Prije i poslije škole bismo pušili travu, to je bilo normalno. Onda počneš cugati, pa ti je super. Svi smo to radili, nije nas bilo briga. Ovako počinje priča o destogodišnjoj zavisnosti od droge i alkohola, danas 31-godišnjeg Josipa.

Pušenje trave – razbibriga srednjoškolaca za vrijeme rata

Bilo je to vrijeme domovinskog rata. Roditelji su sjedeli kući pred televizorom iščekujući priče sa ratišta. Djeca su u to vrijeme bila na drugom mjestu, a cijelo društvo bilo je popustljivije zbog ratnog stanja u zemlji. Josip je bio jedan od tih klinaca.Počeo je piti u sedmom osnovne, u parku sa ekipom. Nakon toga je iz Zagreba otišao u Brač u srednju školu, gdje se redovno „cuganje“ ali i pušenje nastavilo. – Pušili bi travu, bilo bi nam super. Brač je mala sredina, svi sve znaju, ali su bili popustljivi prema nama, počeo je svoju ispovijest.

Elektronske žurke u Bestu i dop

Iz učeničkog doma na Braču je bio izbačen zbog alkohola i marihuane u četvrtom razredu srednje, ali uspio je završiti školu i vratio se u Zagreb. Tad je sve krenulo na bolje – pronašao je posao i kao da je priča sa Brača bila samo pubertetska faza. No u velikom gradu prije desetak godina Josip je otkrio elektronske žurke i teške droge. – Osim što sam cugao i dalje, počeo sam biti šofer jednom dileru. To mi je osiguravalo da uvijek imam neku drogu za sebe, priča nam naš sagovornik. No, na duge staze i ta droga postane dosadna, rekao je. Kad „duvanje“ lijepka i MDMA nisu više palili, Josip se „navukao na dop“. U tim trenucima nije shvatao da se toliko drogira, jer nikad nije osjetio krizu, s obzirom da je konstantno bio pod uticajem nečega.

Na ivici ponora

U to vrijeme kad su drugi studirali, on nije dolazio često kući, a spao je na svega 60 kilograma. – Kući samo tuširanje i spavanje i ajmo dalje. Roditelji su krivi isto, jer nisu vjerovali da bi njihov zlatni sin mogao tako nešto raditi, opisao je svoj odnos sa roditeljima. Par godina kasnije je njegovom dileru „pukao posao“ i više nije imao otkud nabavljati drogu. – Počele su me hvatati prve krize bez heroina. To ti je kao da imaš grip, ali 100 puta jače. Sve živo te boli. Otišao je na liječenje i koristio blokator za heroin.

Problem je nastao u tome što za kokain ne postoji blokator, a Josip je upoznao novog dilera pa je na „ti“ postao i sa kokainom.

Vozio je dilera koji je snadbijevao poznate zvijezde hrvatske estrade , koje su  i danas česta lica televizije. – Krenuo sam se sa njima družiti, zaboravio na liječenje. Ta estrada, to je zadnji šljam i ološ, a ljudi njima tapšu , komentarisao je Josip zlatnu hrvatsku scenu. Dodje kako je tad bio na ivici ponora, ali nikako da padne, kao da je uvijek bio na nekojtankoj niti koja ga je držala napola u realnosti, a na pola u svijetu droge i alkohola.

Ukus dna i odlazak na liječenje

Izlazio je na sve žurke u Bestu i Salonu, i redovno uz gram kokaina bi popio bocu Jack Danielsa. – Nisi pijan jer si na kokainu, taj Daniels te samo spusti pa ti odgovara, objašnjava Josip.

Roditelji su mu plaćali oko 1000 eura mjesečno njegove provode, jer ih je ucijenio da će ga „progutati noć“ ako ne vrati novac onima kojima duguje.

Tad je smanjio drogiranje, no alkohol je uzeo svoj danak. Svako veče napravio bi tri kruga po kvartovskim barovima i bio bi mrtav pijan. Nije nametljiva osoba, pa nikome nije smetao. No kad je počeo još više da pije, vikao je na ljude. – Stao bih nasred kvarta i vikao na njih „Gdje ste pi*** sad kad sam u komi sad vas nema!!“

Ono što se tad dogodilo, promijenilo je njegov životni put. Josipov brat i kršteni kum doslovno su ga jedno veče sa šanka izvukli i odveli na liječenje u KBC Sestre Milosrdnice. – Osim liječenja, koje je tad krenulo, pomogla mi je i vjera. Kao da mi je Bog došao i rekao „Stari ili ćeš prestati ili si gotov“, kazao nam je Josip.

Novi početak ali ponosno i uzdigute glave

Nakon liječenja, Josip je provodio vrijeme sa vršnjacima u Udruženju mladih liječenih alkoholičara, koja je jedina ustanova u državi koja pomaže mladima. Sada apstinira godinu i tri mjeseca, pokreće svoj privatni posao i veseo je muškarac na kojem se ne vidi kroz koji je pakao prošao u najboljim godinama života.

Nije mi žao, ja sam stvarno sve vidio. Nemam se čega sramiti, moje iskustvo je dio mene. Mogao sam nastaviti svoj život samo kada sam se pomirio sa tim, zaključio je Josip svoju priču.

Originalan tekst na:htpp://www.srednja.hr/Novosti/Hrvatska/do-dna-i-natrag-Kad-ti-droga-i-alkohol-oduzmu-mladost

 

You may also like...