Moje prvo predoziranje

Podgorica_Trg_Republike

Piše: Podgorički guru

Prvi put kad sam shvatio da imam problem sa zavisnošću, zamalo je bio i posljednji. U tom periodu tijelo mi je bilo užasno slabo, imao sam samo 65kg. Po čitav dan sam samo uzimao heroin, koji mi u tom trenutku nije ni bio dovoljan, pa sam ga miješao sa tabletama za spavanje  da bi postigao osjećaj koji sam davno izgubio. Te večeri sam gledao neki fudbal,  to mi se urezalo u pamcenje da je bio Real – Liga Šampiona. Sjedio sam sa drugom koji nažalost danas više nije među živima. Otvorio sam fioku u koju sam držao sve od heroina, metadona, pa do raznih tableta za bolove i spavanje.

Toliko sam se distancirao od okoline da dva mjeseca nisam izlazio iz stana osim ako mi zafali nešto od zaliha, moje ‘hrane’. Otvorio sam fioku, uzeo heroin i napravio dvije linije od otprilike pola grama. To je zadnje čega se sjećam. Kad sam udahnuo vazduh i probudio se, bio sam totalno dezorjentisan. Počeo sam da se trzam, doktor i tehničar nisu mogli da me zadrže, otrgnuo sam se, pao i slomio rame. Kad sam došao sebi doktor mi je rekao da sam se predozirao i da su morali da me reanimiraju.

Nikad u životu nisam osjećao takvu nemoć i prazninu- kao da je čitav život iz mene izašao, što je u neku ruku bilo tačno. Sva droga koju sam posjedovao završila je na smeće. Onda je krenula apstinencijalna kriza, otišao sam u Hitnu. Doktor je pokušao da mi da infuziju, ali nisu mogli da mi nađu venu, organizam mi je bio slab, pun otrova. Kriza je postajala sve jača. Nekako su uspjeli da mi uključe infuziju, organizam je pao u neku vrsu šoka, onesvijestio sam se i probudio napsihijatrijskom odeljenju.

U to vrijeme za zavisnike nisu davali adekvatnu terapiju, tako da sam  sedam dana bio u potpunoj agoniji dok mi otrov nije izašao iz organizma. Tek tad su me poveli  na ortopediju i stavili gips na rame koje sam slomio prilikom overdoza. Ostao sam mjesec dana. Ni to prvo iskustvo me nije odvratilo od heroina! To da sam zamalo završio život zakopao sam negdje duboko u mozgu. Kad organizam dovedete u  tako loše stanje dovoljna je bukvalno samo kap da se završi sa životom. Nije potreban ni špric, ni igla. Dovoljna je i mala linija heroina sa nekom od tabletom  za spavanje.